Πως ακούμε;

EARplus

Βασιζόμαστε τόσο πολύ σε αυτό, όμως οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως δεδομένη την καλή ακοή μας. Ο μηχανισμός της ακοής είναι ένα πολύπλοκο και συνάμα καταπληκτικό σύστημα. Ένα σύστημα που απαιτεί φροντίδα και περιοδική ιατρική παρακολούθηση ώστε να απολαμβάνετε πλήρως όλους τους ήχους σε κάθε στιγμή της ζωής σας.

Αλλά πώς ακριβώς δουλεύει η ακοή μας;

Στο πιο βασικό της επίπεδο, τα αυτιά μας συγκεντρώνουν τους ήχους, τους μετατρέπουν σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, και τους διαβιβάζουν μέσω των νευρικών ινών προς τον εγκέφαλο όπου και τελικά ερμηνεύονται.



Παρακάτω σας παραθέτουμε το πώς τα διάφορα μέρη του αυτιού μας κάνουν να ακούμε:

-Αυτό που αποκαλούμε συνήθως αυτί, είναι γνωστό ως το πτερύγιο. Βοηθά στο να συλλέγει τους ήχους, να καθορίζει την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται και να τους οδηγεί στο κανάλι του αυτιού. Το Εξωτερικό αυτί περιλαμβάνει επίσης τη λεπτή μεμβράνη που είναι γνωστή ως Τύμπανο. Το τύμπανο μεταφράζει τους ήχους σε δονήσεις και τις διαβιβάζει στο μέσο αυτί.

-Το Μέσο αυτί περιέχει τα τρία μικρότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα: τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα ή αλλιώς γνωστά και ως οστάρια.. Θέτονται σε κίνηση από το τύμπανο, και οι κινήσεις αυτές μεταδίδουν το ευρύ φάσμα των ήχων στο εσωτερικό αυτί.

-Κάθε ένα από τα αυτιά μας έχει μια μικρή, γεμάτο υγρό κατασκευή που ονομάζεται κοχλίας και περιέχει περίπου 20.000 τριχωτά κύτταρα. Αυτά τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα είναι υπεύθυνα για τη μετάφραση των ηχητικών δονήσεων σε ηλεκτρικούς παλμούς. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο, ο οποίος καθορίζει τι είναι αυτός ο ήχος που ακούμε.

Ζητηστε ραντεβου